Forventning & Forvirring

Forventning & Forvirring er et poesiprojekt, som jeg startede tilbage i april 2012.
Jeg har lidt svært ved at sige, hvad projektet egentlig er. For det er ikke rigtig et tidsskrift, magasin eller et blad. Det er heller ikke en løbende digtsamling, der udvides med tiden. Der er heller ikke tale om digte decideret til bloggen. Derfor er det nok nemmest bare at kalde det et projekt med poesien i centrum. Men når jeg tænker på F&F, forestiller jeg mig et rum. Ligesom der findes rum for “digte til tidsskrifter,” “manuskripter, der skal sendes til forlag,” “hæfter, jeg selv vil udgive,” “digte til sider som digtenu.dk,” så findes der et rum for Forventning & Forvirring. Her kan et særligt spor af mit “forfatterskab” få lov til at udvikle sig. Jeg har ikke rigtig nogen overordnede mål for, hvor jeg vil hen med projektet, men jeg er mycket interesseret i at lade inspirationen, lysten og kreativiteten bevæge skriften i en bestemt retning, og så er F&F det sted, hvor denne bevægelse kan få fri udfoldelse. Måske handler F&F mest om nuet, at digtene skrives, opstår og får et sted at eksistere i, men kun i begrænsede perioder. Hvert nummer af projektet vil være tilgængelig på hjemmeside Scribd.com i en begrænset periode (hvor længe afhænger af, hvornår jeg synes, at digtene har været “luftet” længe nok). Dermed handler projektet ikke kun om mit eget “nu,” men også om læsernes. Det er NU, at nummeret er tilgængeligt. Det er NU, at det kan læses. Om lidt er det måske for sent.
Jeg vil ikke holde mig til en bestemt udgivelsesfrekvens, da hvert nummer skabes af sin egen nødvendighed. Sommetider kan der gå flere måneder, andre gange enkelte dage. Der er ikke nogen regler, og jeg vil ikke tænke for meget over, om jeg har “bombarderet” læserne for meget eller for lidt. Jeg vil heller ikke begrænse mig til, at hvert nummer skal have et bestemt tema, men samtidig kan jeg ikke afvise, at der netop dukker deciderede temanumre op, eller om hvert nummer faktisk ender med at være temanumre! Måske er “temaet” ikke altid så synlig for andre som det er for mig selv, men det gør nok ikke så meget.

Originalt offentliggjorde jeg fem numre mellem maj og august som for det meste indeholdt 5 – 7 digte hver. I ét af dem delte jeg pladsen op mellem mig selv og digteren Poul Lynggaard Damgaard, hvilket var utrolig sjovt, og hvis det lykkes mig at finde en spændende digter eller to, ville jeg med glæde gøre noget lignende igen. Men for det meste kommer numrene til at rumme digte af mig selv, og disse kan have en temmelig svingende, svimlende og snigende karakter. Jeg vil prøve at holde kreativitetens dør helt åben, men samtidig have en eller anden form for kvalitetsbevidsthed. Det er fint nok at begå fejl, så længe at man ikke gentager dem uden at kunne begrunde, hvorfor det er nødvendigt at begå dem igen og igen. Jeg har hvert fald selv oplevet, at der er kommet noget godt ud af at fastholde en bestemt tilgang til at skrive digte, fordi mine ideer faktisk er endt med at lykkes! Andre gange har jeg måttet kaste håndklædet i ringen.
Jeg vil prøve at leve op til titlen, Forventning & Forvirring. Der vil blive publiceret digte som er mere eller mindre forventede, hvilket vil sige nogle som er ret typiske for min måde at skrive på, form- og indholdsmæssigt, men der vil forhåbentlig også dukke en masse op, der vil skabe forvirring hos folk, og ikke mindst hos mig selv. Forventning & Forvirring er som udtryk, nok brugt af alle mulige andre, men jeg har originalt hentet det fra den belgiske digter Jotie T’Hooft. I hans digtet En wat dan? står der er et sted: verwachting en verwarring, og disse simple ord, dog med deres særlige udenlandsk klang, begyndte at følge efter mig i alle mulige situationer, hvor jeg havde en klar forventning til, hvad der ville ske, men hvor der så opstod forvirring i stedet. Det kunne både være positivt og negativt. Da har jeg tænkt: “verwachting en verwarring” for mig selv som et særlig udtryk for disse gentagende hændelser, men også som et holdepunkt: “Nårh, det er det, der sker lige nu: Forventning og forvirring.” Til sidst gik det op for mig, at det hang ved, og da jeg så skulle navngive dette projekt, gav det god mening at kalde det Forventning & Forvirring (F&F). På den måde har alle de episoder haft et formål i den sidste ende.

Til sidst vil jeg citere den originale programerklæring for projektet som jeg skrev tilbage i april 2012:

Man kan måske sammenligne disse digte med b-sider fra musikkens verden. Bands udgiver cd’er, hvor sangene er af højeste kvalitet (både kunstnerisk og kommercielt), men det er ofte på b-siderne, at bandet viser deres mere umiddelbare, autentiske og eksperimentelle side. Det er ikke det samme som, at der er blevet set bort fra kvalitet. Jeg vil gøre mit ypperste for, at digtene udgivet via disse pdf-filer vil være af absolut høj standard. Selvom de måske er spøjse til tider (det er selvfølgelig en del af planen; her er der plads til lidt mere leg og flere påfund).

 

%d bloggers like this: