Udgivet den Skriv en kommentar

Skrivetips: Skriv med døren lukket eller åben

Skriv med døren lukket

Man kan skrive med døren åben eller lukket. Om du skriver et blogindlæg, digt eller en roman, må du først skrive det for din egen fornøjelses skyld. Med dig selv som eneste tålmodige læser. På den måde slipper du for præstationsangst. Som om en papegøje sidder på din skulder og siger: FORKERT! FORKERT! FORKERT! Smid den papegøje ud, luk døren og skriv for din egen skyld.

Når du har skrevet dit 1. udkast, er det godt at lægge teksten væk. Gerne printet ud og i et pengeskab, bag lås og slå. Eller bare i et dokument på computeren. Tag så på udflugt i virkeligheden, hæng ud med familie og venner, tænk på noget andet.

 

Åbn døren og luk din ideelle læser ind

Når du er klar, så tag teksten frem igen og læs den med døren åben. Papegøjen skal stadig dø. Det er bare din selvusikkerhed. Det er ikke den, du skriver til. Skriv til din ideelle læser. Det er måske nogen, du kender. En ven, kæreste, skolekammerat eller en helt anden. Læs så teksten igen med henblik på at gøre den så god at læse som mulig. Nogle formuleringer kan stryges eller laves om. Der kan tilføjes og fjernes.

Når du har læst teksten igennem nogle gange, og der ikke er mere, du umiddelbart ønsker at ændre, så fyr den af.

 

Hvor kan du sende dine tekster ud?

Jeg anbefaler, at du lægger digte og korte tekster ud på den fantastiske hjemmeside www.Fyldepennen.dk, hvor jeg selv har en profil. Der kan man få konstruktiv feedback på det, man skriver, og så er det jo altid dejligt at vide, at ens tekster faktisk når ud og bliver læst af nogen.

Ellers prøv at lægge teksterne ud på en blog, føj dem til et manuskript eller send ind til et tidsskrift. Jeg har samlet en lille liste over litterære tidsskrifter i Danmark. 

Når du bliver inspireret, så skriv mere. Men husk at holde døren lukket i 1. omgang, smid papegøjen ud og hav det sjovt med at skrive. Så kan du altid åbne døren og lukke din ideelle læser ind.

Skriv et svar