170103: Strukturelle ændringer til Forventning & Forvirring

Jeg har på det seneste overvejet at lave nogle grundlæggende ændringer til Forventning & Forvirring. Mest som et eksperiment (og hvis F&F er noget, må det være eksperimenterende, dét må jeg huske mig selv på!) for at se, hvad virkningerne ville være. I stedet for at have som mål at lægge et nummer ud hver 14. dag, vil jeg begrænse mig til kun at lægge ét nummer ud om måneden. Gerne den første tirsdag som publiceringsdag, men det kan sagtens variere. Der er også regler til undtagelsen, men det vil jeg komme ind på senere.

Før jeg lancerede F&F tilbage i januar 2014, var min skriveproces ét stort kaos. Jeg skrev i gennemsnit 60 sider om måneden, men havde ikke rigtig nogen vaner med at gå tilbage og genlæse og rette det, jeg havde skrevet. På den måde voksede tekstmassen på en fuldstændig uoverskuelig måde, og rigtig mange fine udkast til digte og digte, der bare manglede det sidste, gik tabt. Jeg har stadig ikke taget mig sammen til at vende tilbage til alle de udkast, jeg skrev i årene 2011-13, selvom jeg har gjort enkelte forsøg. Derfor var det virkelig forfriskende med F&F, der, som projekt betragtet, kræver en langt større disciplin med at genlæse og rette de tekster, jeg har skrevet inden for de seneste to uger. Samtidig har det været en god motivator til at sætte mig ned og få skrevet en masse nyt, fordi der hele tiden har været en deadline lige foran mig. Der har været NO TIME TO EXPLAIN: Bare skrive en masse nye digte, så jeg kan lægge næste nummer af F&F ud i tide!
Men min situation anno 2017 er ikke den samme som i starten af 2014. Dengang var det vigtigt at få mig selv til at læse og rette det, jeg havde skrevet, imens selve skriveprocessen flød uden de store hindringer. Men efterhånden kan det godt føles en smule unødvendigt at tvinge mig selv til at skrive det ene og det andet bare fordi, at der er en deadline på F&F. Det er først på det seneste, at jeg har lagt mærke til det, og derfor har det ikke rigtig været problematisk for projektet indtil videre, men det handler om at agere med rettidig omhu, og da vi alligevel står over for et splinternyt år, virker det oplagt at implementere ændringerne med det samme. Også for at se, hvad der så sker med projektet; er det en forbedring eller en forværring? Der er kun én måde at finde ud af det på: Ved at springe ud i det og hullahopdanse!
Målet er, at jeg kun vil skrive, når det føles nødvendigt. Når jeg kan mærke, at nogle digte presser sig på og ønsker at komme til udtryk. På en måde har jeg vænnet mig til hele tiden at skrive, fordi der jo gerne skal være et nyt nummer af F&F tilgængelig inden for 14 dage, og hvis jeg misser min egen deadline, kan jeg godt få lidt dårlig samvittighed. Men dette ydre pres som F&F skaber, ødelægger på en måde den naturlige inspiration, fordi jeg ikke får tid og ro til at lade digtene dukke op af sig selv. Jeg jager dem for meget frem, og jeg har heller ikke nok tid til rigtig at arbejde med den enkelte idé, den enkelte tekst.
Så det handler om at skrive mere ud fra en følelse af nødvendighed, men også at have mere tid til at læse.
Jeg har sat en stol og en lampe ind i mit walk-in-closet som jeg fra nu af vil bruge som læseværelse. For det meste bliver jeg distraheret af at læse i min seng, da jeg er alt for tæt på min computer, og så kan jeg sjældent modstå fristelsen af lige at skulle tjekke et eller andet på min mail eller andet (selvom der ærlig talt aldrig sker en skid, har jeg sådan en underlig trang til liiige at tjekke, og det er røvirriterende!). Men nu skal jeg altså sidde inde i mit walk-in-closet og løse livets gåder. Med en bog i hånden.
Jeg trænger også til nye input. På det seneste har jeg skrevet langt mere, end jeg har læst, og det er ofte gennem læsningen, at de nye ideer til, hvordan digtningen kan gribes an, dukker op. Ellers kan det hurtigt blive til en form for skriftlig indavl, hvor jeg mere skriver ud fra rutinen og de greb, der “plejer at virke”, i stedet for at prøve noget nyt.
Derfor er det mit mål i 2017 (og årene frem) at læse langt mere, skrive mere ud fra en følelse af nødvendighed end af et ydre pres, tage mere ud ad døren, se nye steder, møde nye mennesker, og finde ny inspiration og kun lægge et enkelt nummer af F&F ud om måneden. Målet er stadig, at der skal være mindst 10 – 15 digte hver gang, men da jeg vil lægge halvt så mange numre ud, vil den enkelte publicering blive dobbelt så god! Hvert fald teoretisk set!
Men som sagt vil der også være undtagelser til reglen. F.eks. hvis jeg kan se, at jeg har digte nok til et nummer, men også nogle til overs, f.x. 5-7 stykker. Så kunne jeg genoptage en afgrening af F&F, der hedder at invitere andre skrivende med om bord på nogle af numrene. Tidligere har jeg inviteret Poul Lyngaard Damgaard og Mads Gram til at deltage, og netop det gad jeg gerne gøre mere ud af her i 2017 (og frem!). Så kan vi dele nummeret op på midten og have 5-7 digte med hver.
En anden undtagelse (jeg umiddelbart kommer i tanke om, men måske opfinder jeg flere løbende) er, hvis jeg føler mig helt vildt inspireret til at skrive en helvedes masse digte i løbet af f.eks. en måned. I juni 2016 havde jeg sådan en fantastisk skriveperiode, hvor jeg skrev én times digte om dagen og lagde ét nummer af F&F ud hver tirsdag. Det føltes som en dybdeboring i underbevidstheden, og faktisk udgjorde digte fra netop den måned over 20% af min samling Væk Søvngængerne. Så hvis det er gavnligt at skrive meget og lægge et nummer af F&F ud hver tirsdag, skal jeg selvfølgelig ikke afholde mig fra det. Men på den anden side er det jo ikke hver måned, at lynet slår ned med sådan en høj regelmæssighed. Lysten skal drive værket! Og lige nu er jeg meget oppe at køre over at skulle læse meget mere og tage en slapper med skriften. Jeg tror, at det kan være sundt for mig at gribe selve skrivningen an på en lidt anden måde. Og så må vi ellers evaluere i løbet af året, hvordan disse nye tiltag kommer til at have effekt.

Derfor er planen, at jeg vil lægge 12 numre af F&F ud i år. Det første kommer på et tidspunkt her i januar, og ellers er målet, at hvert nummer skal offentliggøres den første tirsdag hver måned, but results may vary. F.eks. hvis jeg pludselig får lyst til at skrive en helvedes masse, så skal der også være plads til det: MEN NØDVENDIGHEDEN FØRST! Og så håber jeg ellers, at jeg kan invitere nogle andre digtere til at bidrage til projektet. Det ville være meget spændende! Et frisk pust! Et nyt år! A new hope! The force awakens!

Ellers vil jeg bare ønske jer alle GLÆDELIG BAGJUL OG GODT NYTÅR! Det bliver et spændende år, hvor vi forhåbentlig kommer til at udfordre os selv, så vi kan komme videre med det, vi drømmer om. Der er ingen tid til at stå spøgelsesstille, men bevæge sig frem mod lyset og gennem det – helt ind i det søde liv! VI SES!

3. januar 2017 kl. 18:42

Categories: F&F: Præsentationer

Skriv et svar

%d bloggers like this: