151230: Tre domæner inden for kreativiteten

[Følgende er beskrivelsen til ovenstående video. Jeg syntes, at det blev sin egen tekst, og derfor publicerer jeg den her (desuden poster jeg næsten aldrig nogen indlæg på min blog ud over, når jeg lægger nye numre af Forventning & Forvirring ud. Det er lidt ærgerligt, men det kan der i det mindste rettes op på!)]

Jeg stødte på et blogindlæg, jeg skrev for snart fire år siden, og kom i den forbindelse til at tænke over, hvordan jeg har udviklet mig skrivemæssigt siden da. At jeg har fået kendskab til en række nye bands, læst nogle andre bøger og oplevet nogle andre ting i mit liv, og at de til sammen rykker min poesi fremad. Jeg formulerede, at man nærmest kan tale om tre domæner, der ligger til grund for kreativiteten: Anden kunst (herunder litteratur, musik, film und so weiter), fantasi og egne oplevelser, tanker & følelser. De tre områder må holde hinanden lidt i skak, men samtidig videreudvikles som tiden går. Hvis man bare sidder og hører de samme bands fem år i træk, kan ens skrivning godt gå i stå. På samme måde hvis man bare sidder derhjemme uden at tage ud og opleve noget nyt, se nye steder og byer, møde andre mennesker. Samtidig må man vel også holde fast i det, der virker. Gode albums, genlæse fantastiske digtsamlinger, tænke tilbage på særlige minder og få genopfrisket nogle følelser og tanker, når man hører bestemte sange. Men budskabet her må være, at man må lægge på undervejs og vinde nyt terræn.

Jeg selv går meget op i hele tiden at læse digtsamlinger. Både gamle perler som Thomas Bruuns Timeglas i dansk sahara som de fleste vist ikke har hørt om, men samtidig følger jeg også meget med i, hvad der bliver udgivet af dugfrisk litteratur. Her er bibliotek.dk en genial hjemmeside, hvor man kan få fat på næsten alt.
Det var også meget sjovt i forbindelse med læsningen af mit gamle blogindlæg, at jeg har fundet en masse bands siden da. At mit musikbibliotek har vokset sig større, og at jeg også har gjort en dyd ud af at finde alle mulige obskure bands, der gemmer sig dybt inde i internettet. For ikke at tale om alle de film, jeg har set (senest har jeg kastet mig over gyserklassikere som A nightmare on elmstreet, Halloween, The Texas Chain Saw Massacre et cetera, fordi jeg altid gerne har villet se dem, men også fordi at de måske kunne inspirere mig (det har de gjort!).

Jeg ved ikke rigtig, om man kan udfordre sin fantasi på andre måder end at læse meget, se film og bare dagdrømme. Jeg har ikke den store erfaring med yoga og meditation, men jeg ved hvert fald, at der hele tiden popper alle mulige ideer op i mit hoved, og at jeg derfor ikke behøver bekymre mig for at løbe tør for påfund. Så er det nok vigtigst at stimulere mine tanker og følelser og fantasi ved at udforske de to andre domæner for kreativiteten. Bare se film, høre musik, tage ud og opleve noget nyt, møde nye mennesker det hele! Og så ellers bygge på og se, hvor meget man kommer til at udvikle sig som digter som tiden går. Øvelse gør mester, og mesteren øver sig som Morti Vizki engang sagde!

30. december 2015 kl. 05:40

Categories: Blog

Skriv et svar

%d bloggers like this: