140922: Man glemmer indholdet i e-bøger! Stop udbredelsen!

Læs den her artikel: http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/Boeger/2014/08/21/125451.htm

Jeg citerer lige fra den:

“I undersøgelsen har man givet i alt 50 personer en 28 siders lang novelle. Halvdelen af dem fik den udleveret som e-bog på en Kindle, mens resten fik bogen som en traditionel papirbog. Konklusionen var, at Kindle-læserne var markant dårligere til at huske handlingen og karaktererne i bogen.
Forskerne tror, det kan skyldes, at læserne af papirbøger har en større fornemmelse af, hvor langt de har læst.”

Det er den samme oplevelse, jeg har haft, når jeg har forsøgt at læse en bog på computeren. Jeg har ingen fornemmelse for fremskridt undervejs, og det er lettere at lade blikket flakke foran skærmen end afslappet at læse sætning for sætning. Der er en større umiddelbarhed i at læse en bog. Man kan mærke den i sine hænder, bladre frem og tilbage. Man skal jo også passe på den; at man ikke hælder vand over den, at den ikke bliver smudset til af mad eller fedtede fingre. Man kan stille den i en reol eller lægge den på sit natbord. At være blevet færdig med en bog, lægge den ved siden af sig, kigge ud i luften og tænke over den. Stille den tilbage på hylderne, fordi man er færdig. Det er anderledes med en tablet, da man ikke på samme måde “lægger” bogen fra sig. Man stiller jo ikke sin minicomputer på hylden og får samme følelse af at have færdiggjort noget.
Jeg kan personligt ikke lide ideen om, at flere og flere bøger bliver udgivet i det format. Det er særligt dumt, da omkostningerne ved at trykke bøger netop er blevet langt lavere, da den teknologiske udvikling ikke kun indbefatter den digitale software, men også det, at man kan trykke bøger digitalt. Det er virkelig billigt at få fremstillet hæfter eller bøger! Og meget nemt! Desuden synes jeg, at forlagene skyder sig selv i foden ved at udgive bøger på nettet. Har de ikke lært noget af musikbranchen, hvor folk piratkopierer fuldstændigt hensynsløst?
Jeg talte med en af mine veninder om, hun køber sine bøger via amazon.co.uk, men hun svarede, at hun bare downloader dem på nettet gennem en torrent. Det er meget almindeligt for hende. Des mere man vænner sig til at læse via tablet, des mere selvfølgeligt bliver det at hente dem illegalt, da markedet vokser, og filerne bliver mere og mere tilgængelige. Det er sgu da for dumt! Det er langt bedre at udgive bøger i bogform. Det viser denne undersøgelse også!

23. september 2014 kl. 00:00

Categories: Blog

Skriv et svar

%d bloggers like this: