Udgivet den Skriv en kommentar

140808: Vi mangler et tidsskrift for noveller i Danmark!

weird-tales-jan-52-cover

Jeg har været ret optaget af H.P. Lovecraft i år. Han debuterede og bidrog jævnligt med noveller til tidsskriftet Weird Tales tilbage i 1920’erne og 30’erne sammen med andre, der også skrev “weird fiction”. For lidt siden lå jeg og hørte lydbog med hans kollega Robert E. Howard, han skrev også noveller, og tænkte pludselig på, om der fandtes et dansk tidsskrift for nye, danske noveller. Noget a la Hvedekorn, men gerne mere specifikt for mærkelige, aparte historier, gerne med genrer som science fiction, horror og bare mærkværdigheder, men efter at have søgt efter sådan et projekt, er det gået op for mig, at der ikke rigtig findes noget. Hvert fald ikke noget, der umiddelbart har eksisteret længe eller været en slags garant for et bestemt litterært niveau. For eksempel kiggede jeg lige listen over tidsskrifter, der modtager økonomisk støtte at staten, men der var umiddelbart ikke nogen særligt for noveller eller prosa i det hele taget. Inden for poesien findes Hvedekorn, Slagtryk og OVBIDAT (Organiseret vold begået imod den almindelige tale) samt andre mindre tidsskrifter som M gasin, Reflex med mere. Måske er det mere overskueligt for folk at læse poesi i små, men stærke doser af forskellige bidragydere, imens det virker for “uoverskueligt” at læse ét stykke prosa på mere end fire-fem sider?

Novellegenren er, synes jeg, ualmindeligt undervurderet, og det lader ikke til, at de større forlag rigtig satser på den (romaner er vist mere in og har altid været). Derfor ville det jo være oplagt med et stærkt tidsskrift, der kunne samle de gode historier op som ikke kan komme ud via forlag, men som heller ikke kan blive publicerede på andre måder. Man kunne også anse sådan et tidsskrift som en slags rugekasse, hvor forfattere in spe debuterer, og hvor de kan udvikle sig fra gang til gang, indtil de er “debutantmodne” på etablerede forlag. Man kunne sagtens bruge Hvedekorn som forbillede i denne sammenhæng (det er jo her, at man ønsker at starte som digter, men også her, at man vender tilbage selv efter, at man er brudt igennem forlagsmuren). Man kunne samtidig lade sig inspirere af Slagtryk i forhold til tilgængeligheden på nettet. Hvis jeg skulle udgive et tidsskrift, ville det sikkert være ret svært for mig at få numrene ud via boghandlere og biblioteker (alene distributionen ville fremstå uoverskueligt for mig), hvorimod det ville være langt lettere at lave en ny blogside for sådan et tidsskrift via WordPress og så lave en selvstændig email, hvor folk kan sende deres bidrag ind. Jeg ved hvert fald på forhånd, hvordan det er at lægge PDF-filer ud via Scribd.com, så man kunne også bruge den hjemmeside som base for sådan et projekt. Hvis tidsskriftet eventuelt bygges på frivillig indsats, og da omkostningerne via internettet er minimale, ville hvert nummer kunne tilbydes gratis til de, der må interessere sig for at læse noveller. Dermed er det hvert fald ikke økonomisk usikkerhed, der bør afholde nogen fra at gå i gang. Desuden kan det være, at man i længden vil kunne modtage tidsskriftsstøtte, hvis det først for alvor begynder at gå godt. Det kræver dog, at det litterære niveau er tilstrækkeligt højt, og det kræver, at der findes en talentmasse inden for novellegenren i Danmark, og mon ikke der gør det, trods alt? Men hvor findes de talenter og dygtige forfattere henne? Hvor kan man få dem i tale? Det nytter jo ikke noget, at jeg starter mit eget tidsskrift for nye, danske noveller, og jeg så fylder hvert nummer op med mine egne vaklende fortællinger. Der må også være nogle andre, der er mere oplagte til at udfylde redaktørrollen, håber jeg.

Nu skriver jeg disse ideer ned, hvis nogen derude pludselig skulle få lyst til at tage initiativ til sådan et tidsskrift. Ellers kunne jeg muligvis selv gå i gang på et tidspunkt; dog har jeg ikke rigtig lyst til at påtage mig et redaktionelt ansvar på nuværende tidspunkt, da jeg har rigelig at se til i forhold til selv at få skrevet (åh, det hober sig jo op!). Jeg vil nok ganske enkelt ikke have tid til at læse og respondere og publicere og reklamere og kommunikere på tidsskriftets vegne og så videre, men jeg hvert fald lade ideen summe i baghovedet de kommende år, og så må vi se, hvad det bliver til. Det er dog så ekstremt oplagt at lave sådan et tidsskrift, specielt med internettet som udgangspunkt, at der burde findes nogle derude, der har et bedre udgangspunkt for at gå i gang end mig selv. Nu har jeg hvert fald lagt ideen på bordet, og så håber jeg, at der snart opstår en platform, hvor jeg kan sende noget prosa ind. Jeg skal lige hilse at sige, at jeg slet ikke har fået skrevet nogle historier på det sidste, men det er vel meget godt at have nogle mål at gå efter. Det mangler der dog på nuværende tidspunkt. Jeg håber hvert fald, at dette blogindlæg kan starte et eller andet. Om ikke andet så at nogen prikker mig på skulderen (via en skriftlig besked over nettet) og siger: “Hey, det du leder efter findes lige her: [indsæt link]”.

8. august 2014 kl. 11:42

Og nogle links til sidst:
http://en.wikipedia.org/wiki/Magazine
http://en.wikipedia.org/wiki/Weird_Tales
http://www.slagtryk.dk/
http://www.hvedekorn.dk/
http://ovbidat.blogspot.dk/

Skriv et svar