Udgivet den 1 kommentar

140616: Litterære blogs er næsten uddøde i Danmark!

Jeg sad lige og kiggede på “poetiske blogs” inde på Hvedekorns hjemmeside: http://hvedekorn.raptus.mico.dk/?p=411

Der er vist opstillet cirka 55 blogs, men ud af dem er kun 13 aktive, men jeg fandt også nogle andre via bloggen Kornkammer. Jeg lister lige de “aktive” blogs og med “aktive” mener jeg blogs, hvor der bliver postet minimum 4-5 blogs om måneden, men der kan dog  godt sættes spørgsmålstegn ved en del af blogsene, hvor der primært kun lægges billeder og meget lidt tekst ud:

http://bukdahl.blogspot.dk/
http://clausejner2.blogspot.dk/
http://dageivoresliv.tumblr.com/    (primært digte)
http://sternbergs.dk/blog/ (her linkes der for det meste til anmeldelser, og der er også mest notitser om oplæsninger)
http://larsbonoergaard.blogspot.dk/
http://irmelinprehn.wordpress.com/
http://peitersen.blogspot.dk/         (primært digte)
http://kornkammer.blogspot.dk/    (denne blog fungerer mest som samlingspunkt for andre blogs)
http://olga-ravn.blogspot.dk/
http://www.ursulaandkjaerolsen.dk/mit-ansigt/             (primært digte)
http://knudsteffen.blogspot.dk/
http://peter-clement.dk/    (primært digte)
http://jensjacobtoftegaard.blogspot.dk/
http://linetoftso.blogspot.dk/        (vist udelukkende digte)
http://prmndn.dk/              (meget fint og relevant sted)
http://jegheddermitnavnmedversaler.blogspot.dk/   (der står, at denne blog kun er tilgængelig for inviterede læsere, er det rigtigt? [Den er tilgængelig igen pr. 10. juli 2014])

http://alssolar.wordpress.com/ [Dette er Rasmus Halling Nielsens blog som jeg opdagede længe efter, at jeg skrev dette indlæg]

Jeg savner nogle blogs, hvor der regelmæssigt bliver lagt essays, digte, omtaler/anmeldelser, links og så videre ud. Da jeg begyndte at skrive indlæg til min egen side her tilbage i december, forestillede jeg mig, hvor enorm og vældig  den litterære “blogverden” i Danmark var, men nu er det gået op for mig, at jeg nærmest selv er en af de mest aktive, selvom jeg nærmest ikke engang gør mig særlig meget umage (jeg skriver jo bare det, der dukker op). Jeg sidder med en underlig hul fornemmelse lige nu, for bliver der virkelig blogget så lidt? Man skal jo huske at tænke på, at der i disse indlæg findes uendelig meget plads til at udfolde sine tanker, og at det er ganske gratis at gå i gang med det.
Jeg kan huske (eller tager jeg fejl?), hvordan den danske blogkultur var ualmindeligt blomstrende og levende for nogle år tilbage, og at det var meget “in” at have en blog. Men da jeg gennemgik de blogs, der var listet på Hvedekorn.dk lige før, lagde jeg mærke til, at de fleste holdte op med at skrive indlæg tilbage i 2012 eller 2013, imens andre skriver indlæg så sjældent, at man ikke rigtig kan regne dem for at være aktive. Jeg følger dagligt med i Lars Bukdahls blog, da jeg finder den meget interessant; han ryster posen i forhold til emner, indgangsvinkler, og når der opstår diskussioner om litteratur, er det altid derinde, at jeg finder ud af det. Bukdahl er jo alle vegne og suger til sig af nyheder, artikler, anmeldelser og statusopdateringer inde på Facebook og er god til at veksle dette til indlæg på sin egen blog; den er altid relevant. Men jeg må nok indrømme, at jeg er ualmindelig skuffet over at se, hvor lidt der ellers bliver skrevet. Det føles lidt som at tale i tomt rum, hvor der kunne have været holdt en aldrig-sluttende kæmpefest.
Blogs rummer et kæmpemæssigt refleksionspotentiale; der er plads til alle mulige former for indhold, der har relation til enten digteren/forfatteren selv eller litteraturen. Desuden er åbenheden vigtig; det er cool, at alle kan få adgang til disse refleksioner, og det er altid ærgerligt, hvis der foregår en spændende diskussion  på en eller andens væg inde på Facebook, hvor man er forment adgang, da man ikke er venner med vedkommende. På nuværende tidspunkt bliver bloggens muligheder på ingen måde udnyttet godt nok, og jeg er mildest chokeret over at se, hvilken tilstand refleksionsniveauet i Danmark befinder sig i; hvorfor ikke skrive mere?
Selv de, der rent faktisk lægger indlæg ud i løbet af måneden, har tendenser til for det meste at lægge billeder ud, enkelte digte, links til anmeldelser/omtaler eller noter om oplæsningsarrangementer. Af de 15 aktive blogs (hvis man fraregner Asta Oliva Nordenhofs, der, hvert fald for mig, er utilgængelig) sker dette for hvert fald 5. Hvorfor skrives der ikke flere litterære essays, der på den ene eller den anden måde forholder sig til det at skrive digte/noveller/romaner/essays/blogindlæg eller noget andet. For ikke at tale om omtaler eller anmeldelser af andres bøger (gamle såvel som nye)? Der mangler ganske enkelt flere længere tekster, hvor noget undersøges og tænkes over og analyseres og fremlægges og diskuteres. Selvfølgelig med relation til litteratur.
Jeg er ikke rigtig tilfreds med blogs, der udelukkende består af de digte, manden eller kvinden bag, lægger ud. De har ofte noget meget udkastagtigt over sig, og teksterne er sjældent af særlig høj kvalitet. Så vil jeg hellere følge med i Slagtryk eller Hvermandag.dk og se, hvad der dukker op. Og det kan da være sjovt med GIFs og billeder, men kunne vi ikke gå dybere ned i refleksionerne om litteraturen og poesien? Kan man ikke forlange flere essays og spekulationer? Jeg selv holder ikke nogen aviser, så jeg går selvfølgelig klip af rigtig mange anmeldelser, artikler, essays, kronikker og alt det, men “sådan noget” burde også være tilgængeligt på folks blogs her på nettet. Hvorfor ikke? Det er sgu da fantastisk, at der ikke er nogen censur eller trang spalteplads; vi kan for alvor nå til bunds i vores overvejelser om forskellige emner i stedet for at lade os begrænse. Det virker totalt absurd, at der ligefrem er “mangel på blogs,” når jeg hvert fald selv gik rundt og tænkte, at der var gang i det danske åndsliv. Muligvis har Facebook taget over, men for mig er det slet ikke den rigtige løsning på udbredelsen af mine egne tanker; der må mere plads til! Faktisk har jeg gået rundt og savnet nogle andre blogs end Bukdahls som jeg kunne følge med i, og specielt nogen, der har lidt af det samme udgangspunkt som mit eget, hvor jeg skriver meget ud fra mig selv og hiver mange af mine egne overvejelser og interesserer og anbefalinger ind over i længere essays, imens jeg også linker til interessante interviews, artikler, anmeldelser mm., og selvfølgelig holder gang i mit poesiprojekt Forventning & Forvirring, så der skam også rumsterer deciderede digte herinde. For mig er det ikke nok med blogs, der udelukkende fungerer som kladdehæfte for digte, og jeg er heller ikke tilfreds med blogs, hvor der primært bliver lagt billeder ud, eller hvor der konstant linkes til andre sider. Jeg vil høre, hvad folk tænker på, hvad er deres overvejelser? Hvad sker inde i dem, når de skriver digte? Hvad er deres visioner for fremtiden og dansk poesi? Hvor er viljestyrken og drivkraften? Hvad foregår der?

Men nu da det er gået op for mig, hvor ilde det står til for danske, litterære blogs, må jeg bare tage ansvaret på mig og gå efter, at denne blog bliver en af de bedste, mest relevante og mest aktive “litterære” blogs, der findes i Danmark. Og hvis jeg skeler til “konkurrenterne,” må jeg tørt konstatere, at jeg egentlig “bare” skal fortsætte med at gøre, hvad jeg hidtil har gjort, og så er succesen i hus. Ej, jeg mener for helvede, folkens, kom nu i gang! Det kan sgu da ikke være rigtigt, at digtere, litterater, læsere, anmeldere og andre ikke har mere at sige! Hvorfor er I så tavse!? Jeg vil sindssygt gerne have nogle interessante blogs som jeg selv kan følge med i, så kom i sving, så jeg og andre kan nyde godt af jeres viden og begejstring og overvejelser! Hvad sker der!? Jeg ønsker at udkonkurreres godt og grusomt, da det udelukkende ville højne mit eget refleksionsniveau for ikke at tale om min evne til at læse og analysere andres tekster. Den danske, litterære blogkultur behøver seriøst at blive genstartet til alles gavn og velbehag. Så meget går spildt hver evig eneste dag, og det er ærgerligt at se. Ikke at det “sker,” men at der netop ikke sker noget som helst. Kom i sving! Og lad mig læse jeres indlæg! Det ville være mig en kæmpe fornøjelse! Giv mig essays, artikler, anmeldelser, omtaler og fortsæt da gerne med at linke til andres spændende interviews, kronikker og andet litteraturrelateret og læg da gerne digte ud, men giv os mere at læse og tænke over. Det kunne blive en kæmpefest i stedet for denne rungende tavshed…

16. juni 2014 kl. 13:55

P.S.

Blogs, der hverken står under “Poetiske Blogs” på Hvedekorn.dk eller på Kornkammer:

http://digtafon.wordpress.com/page/2/
http://steffenbaunbaekpedersen.blogspot.dk/
http://noakh.blogspot.dk/

Igen: En masse digte/udkast, men ingen refleksion. Hvad er der i vejen med essays?

P.P.S.

Min opmuntring fra Facebook, da den også virker relevant her afslutningsvist:

– Okay, jeg kommer lige med en kontant udmelding: Litterære blogs er desværre truet af udryddelse i Danmark. Folk lægger bare billeder, udkast til digte, links og informationer om oplæsninger ud i stedet for at gå til bunds i refleksioner om litteratur i form af essays, omtaler, anmeldelser eller andet mere tekstbaseret, hvor tanker foldes ud, og hvor man kan få indblik i deres tankevirksomheder. Det er for det meste Lars Bukdahl og Promenaden-folkene, der holder det hele i gang, imens resten tavse kigger på. Jeg kræver mere! Mere refleksion! Flere blogindlæg! Jeg er nærmest helt chokeret over at se, at jeg har en af Danmarks mest aktive litterære blogs, og jeg ønsker sgu ikke at komme sovende til succesen. Nej, jeg ønsker at udkonkurreres godt og grusomt, så dette er en opfordring til alle litteraturinteresserede til, for helvede, at komme i gang med at skrive nogle fantastiske og relevante og brugbare indlæg til deres blogs (og hvis du ikke har en, så lav en; det er ganske gratis). Forbløf mig! For jeg savner selv at læse andres interessante tanker om litteratur og poesi. Lad mig ikke hensygne i denne tavshed og kedsomhed. Sæt i gang!

P.P.P.S.

Jeg håber egentlig mest, at jeg tager fuldstændig fejl i min vurdering, og at nogen sender mig en lang liste med netop den type blogs som jeg leder efter. I må hvert fald meget gerne skrive links til mig på Facebook eller i kommentarfeltet her. Frembring beviser imod mine påstande. Det ville være en enorm lettelse faktisk, da jeg virkelig ikke kan se, at der sker noget som sådan inden for dette felt i Danmark for tiden. Ikke for alvor.

1 tanke om “140616: Litterære blogs er næsten uddøde i Danmark!

  1. Hej Christian.
    Jeg har også lige lavet en blog. Den kan findes på http://kennethnchristensen.blogspot.dk/ – og bloggen handler om digte og forfatterskab osv. Der er skrevet et par essays på min blog.

Skriv et svar