140607: Noget om Frank Jæger

http://www.information.dk/82537

Prøvestenen for et digt er ikke, at man aldrig har glemt det, men at man ved første øjekast véd, at man aldrig vil glemme det. Denne kvalitetsprøve er fremsagt af digteren Robert Frost, og den gav udslag, da jeg som knap femtenårig fik Frank Jægers digtsamling Tyren i julegave. Jeg vidste allerede da, at jeg aldrig ville glemme sådanne enkle digte som »December 52«, »Skorstensrøg« eller »Før stormen«. Digte, der handler om lyrikkens urgamle motiv, årets gang, naturens død og opvågning. Skrevet i en helt forførende sprogtone, så jeg selv fik lyst til at skrive. Jeg opdagede dog snart hvor svært det var, og i stedet for at digte endte jeg i psykiatrien. Det er nu blevet til følgende overvejelser over Jægers sjæleliv. Den umiddelbare anledning er, at Finn Stein Larsen i forbindelse med Brandes-prisen, som han netop har modtaget for sin Jæger-bog Den magiske Livskreds, i flere interviews har fastholdt den psykiatriske diagnose fra sin bog: »grænsepsykotisk depression«. Han mener, at Jægers skæbne var en sund vækst indtil forfaldet omkring 1960, men han kan ikke afgrænse årsagen, blot konstatere, at den medførte en tiltagende social isolation og en alt for tidlig død, 51 år gammel i 1977.

 

 

 

 

 

Categories: Blog

Skriv et svar

%d bloggers like this: