Udgivet den 1 kommentar

140301: Digital demens

Nu har jeg i adskillige blogindlæg udtrykt bekymring for den teknologiske udvikling i forbindelse med børn og unge, men også hvordan computere, telefoner, ipads mm. påvirker os intellektuelt og følelsesmæssigt som voksne. Der er langt mere at grave frem, og jeg tror, at jeg kunne være langt mere velformuleret omkring dette. Dog fandt jeg denne artikel, der i høj grad bekræfter mine bange anelser: http://www.optikerforeningen.dk/Mit-syn.aspx?PID=8414&M=NewsV2&Action=1&NewsId=934

Jeg bliver vildt forarget, når jeg ser små børn sidde med en ipad på skødet, imens de laver “plastikplader” på skærmen. Den leg, hvor man normalt har en plade med takker som man så putter plastikperler i forskellige farver på, så barnet må skabe  sine egne former og mønstre. Efterfølgende plejer man så at stryge pladen med et strygejern, så dutterne sidder fast, og man kan hænge resultatet op eller lægge dem til side. Nu er den leg ovre og er blevet erstattet af en app til Ipaden ligesom rigtig mange andre lege. Som der står i artiklen:

Børn har brug for sensoriske og motoriske erfaringer. Når de rører ved træværk eller metal lærer de om hvordan overflader føles. Det at swipe over en flad skærm er en meget enkel handling sammenlignet med at løfte en blyant eller holde om et æg uden at knuse det. Swipen udfordrer ikke hånden som sanseorgan for på skærmen er der ikke noget at sanse.

Swipingen stimulerer ikke udviklingen af sanser, motoriske evner, tankevirksomhed og kreativitet tilfredsstillende. Børn bør hellere lære at bruge hænderne på gammeldags vis mener Spitzer.

Jeg har ikke kunnet få øje på nogen som helst debat eller diskussion om det her nogen steder. Det lader ikke til, at nogen reflekterer over det inde på Facebook eller i medierne som sådan, og jeg synes, at det er dybt tragisk, at så mange mennesker overser dette kæmpemæssige problem, der ikke kun påvirker vores børn. For der findes også unge, der har meget svært ved at huske, hvad de render rundt og laver, da de sidder for mange timer foran computeren. Det påvirker hjernen på en utrolig uhyggelig måde. I artiklen står der også, at folk ikke rigtig husker den information som de googler sig til på internettet, da de “jo altid bare kan søge efter den igen”. Nej, viden skal sidde fast! Jeg kan huske, da jeg gik på HF, at mine kammerater skrev noter på deres computere i stedet for at lytte efter, hvad læreren egentlig sagde, for efterfølgende at lagre det i “langtidshukommelse” ved at tænke over, hvad de havde fået at vide. Netop forskellen på korttids- og langtidshukommelsen er ekstrem vigtig, når det kommer til indlæring. Viden skal nå frem til sidstnævnte for at blive hængende, men desværre når den sjældent frem, hvis man ikke tænker over eller gør brug af den viden, man har fået, og så forsvinder den igen. Jeg var helt lamslået over at tale med de andre i frikvarterne og opleve, hvordan de ikke kunne huske noget som helst af, hvad vi ellers havde lært i undervisningen. Viden skal ikke være på hjemmesider eller i noter, men i hjernen, parat til at bruges. Det er en fuldstændig forkert retning som undervisningen, og den menneskelige samvær i øvrigt, er på vej imod:

Hvis det stod til Spitzer burde der ikke være PC’er eller iPads hverken i klasserummene eller børnehaverne.

Alene udtrykket “digital demens”. Sådan en “sygdom” må for helvede aldrig nogensinde komme til at eksistere. Vi må for helvede stoppe denne sindssyge afvikling af den menneskelige bevidsthed NU. Problemet er, at hvis man drøfter dette i artikler, debatfora og så videre på internettet, så glemmer folk, hvad de lige har læst, så hvordan ville den viden, endsige dette blogindlæg, blive tilbage i folks hukommelse? Det er forfærdeligt! Sluk dit TV, sluk din computer, sluk din smartphone, sluk din iPad. Læs fysiske bøger, gå ture, snak med andre mennesker på den “gamle” måde. Ikke via en skærm eller en telefon. Se dem i øjnene, ikke i skærmen. Mærk dig selv og omgivelserne og naturen. Jeg er desuden indigneret over, at der ikke skrives noget om dette i den nye litteratur. Det lader til, at de fleste bare accepterer disse vilkår uden at være kritiske over for dem. Hvis vi netop ikke får skærpet vores kritiske sans via litteraturen, kommer vi aldrig frem til erkendelsen af, at teknologiens afvikling af den menneskelige bevidsthed er en kæmpemæssig trussel for det moderne menneske. Vågn nu op, forfattere og digtere!

1. marts 2014 kl. 13:15

P.S.

Jeg har fundet følgende interessante links:

http://www.dnaindia.com/health/report-are-mobile-phones-and-tablets-ruining-your-childs-development-1871227

Recently, on a counselling discussion group I read that a child, who came into the play room, looked around and asked the counsellor where she kept the iPad or tab or if she had an android phone the child could play with. When the counsellor replied that the child could choose to play with any of the play materials (paints, play dough, dolls house etc.), the child looked confused. On talking with the child, she realized that the child had never played with paints or dough and had spent time playing only on these electronic devices. I have had similar experiences with my young nieces and nephews who know how to operate electronic devices with an expertise that may confound adults. But these same children find it difficult to converse in social settings or make appropriate decisions in the real world.

What happens when due to electricity cuts or battery drain the device stops working? Or the device becomes outdated? We see temper tantrums, the lack of patience in children till a substitute can be found or a blank stare when we suggest them to think about how they can amuse themselves! Our children are becoming socially inept to deal with situations as they require immediate solutions – it’s easier to unfriend someone on their social network rather than work out the issues between friends.

Følgende link handler om afhængighed af smartphones, men også lidt om afhængighed af internettet:

http://www.medscape.com/viewarticle/804666#1

Og endnu et link: http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_addiction_disorder

1. marts 2014 kl. 16:48

1 tanke om “140301: Digital demens

  1. […] bare til de indlæg, hvis du/I ikke har læst dem, men interesserer jer for sagen. Link til indlæg her og […]

Skriv et svar