131226: “Udfordring” på Facebook: De 10 mest betydningsfulde bøger

Jeg er ikke vild med at tage noget, jeg har skrevet, fra Facebook og ind på denne blog, men i dette særlige tilfælde er der ikke så meget andet at gøre. Here we go:

– Jeg har set en “udfordring” rende rundt på mine Facebookvenners sider; den skal sendes fra én til 10 andre, der så sender den videre, hver især, til 10 yderligere, men hidtil er den ikke kommet til mig, så jeg må selv gå i gang med at skrive 10 bøger ned som har haft stor betydning for mig. Jeg må ikke bruge for lang tid til at tænke (jeg omskriver, hvad der står i den oprindelige besked). Da jeg første gang læste den “udfordring,” var der ingen tvivl om, hvilke 10 bøger, jeg selv ville vælge, og de kommer her:

Michael Strunge: Livets Hastighed
Michael Strunge: Fremtidsminder
Michael Strunge: Skrigerne!
Michael Strunge: Vi Folder Drømmens Faner Ud
Michael Strunge: Ud Af Natten
Michael Strunge: Nigger I + II
Michael Strunge: Popsange
Michael Strunge: Væbnet Med Vinger
Michael Strunge: Verdenssøn
Michael Strunge: Billedpistolen

Og som tillæg: Mai Strunge: Samtalebog + Sidegaden fra 1996.

Og så vil jeg i al min fornærmethed nægte at give stafetten videre, fordi ingen gav mig den. Muhahah!

Og min egen efterfølgende kommentar:

Men hvis vi ser bort fra de 10 ovenstående bøger, vil jeg helt klart anbefale følgende digtsamlinger:

Hjerte-Bogen af Jens August Schade
Seerstemplet af Simon Grotrian
Misfat af F.P. Jac
Odefabrikanten af Nicolaj Stochholm
Blod af Broby-Johansen
Sprængte Diger af Uffe Harder
Nitten Digte af Gustaf Munch-Petersen
Jeghuset af Ole Sarvig
Digte af Henrik Nordbrandt
Galgenfrist af Ivan Malinovski

Og som tillæg: Harlekin og døden af Iljitsch Johannsen, Sølv af Katinka My Jones.

Jeg må lige tilføje, at den ovenstående liste udelukkende indeholder danske digtsamlinger, men hvis jeg skal anbefale udenlandske, så kommer her endnu en liste:

Arktiske Digte af Vicente Huidobro
Illuminationer af Arthur Rimbaud
Maldorors Sange af Lautrémont (Isidore Ducasse)
Kjræligheten er som døden alltid levende af Terje Dragseth
Skyggen av Urfuglen af Tor Ulven
Westwego & Gravskrifter af Philippe Soupault
Femogtyve digte af Triztan Tzara
Astral & Paris Brænder af Yvan Goll
Parisisk Spleen af Charles Baudelaire
Het Innerlijk Behang af Hans Lodeizen

Der er et hav af andre digtsamlinger, jeg sagtens kunne diske op med, men nu har jeg holdt mig til kun 10 (faktisk 30 alt i alt, men hvad fanden)…

Jeg tænker, at mine lister kunne være spændende for at andre at læse herinde, så jeg må hellere være lidt generøs med dem. Der er talrige andre digtere og digtsamlinger som jeg anbefaler, at man skal have kendskab til. F.eks. er Requiem & Messe af Bo Green Jensen sådan en bog, man som ung, bør forvilde sig ind i og senere komme videre fra. I starten var den meget inspirerende og spændende at forholde mig til, men jeg måtte i årenes løb indrømme, at meget af det er ret kedeligt. Dog er bogen stadigvæk et vigtigt holdepunkt den dag i dag, da nogle af de ting, den gode BGJ, benytter sig af i sin skrift, sagtens kan anvendes af andre, deriblandt mig selv, nu og her. Derfor er det vigtigt at læse en helvedes masse god og dårlig poesi, da det virker meget inspirerende i den sidste ende. Jeg vil ikke gå i gang med en længere liste over bøger, jeg mener, at man skal læse, da de ovenstående lister nok godt kan udtømmes lidt endnu. Måske laver jeg den senere, hvem ved.

Og så må jeg lige i al min fornærmethed brokke mig over, at ingen på Facebook tænkte på at spørge mig, hvad min top 10 af bøger mon lød på, og at jeg selv måtte gå i gang med den. Det er igen den gode, gamle følelse af at blive overset og følelsen af utilstrækkelighed, der ramte mig, men så er det godt, at jeg bare selv kan gå i gang. Det ville dog have været bedre, hvis jeg var blevet spurgt, og det målt i forhold til, at den “udfordring” har kørt rundt i ugevis derinde. Hallo, mennesker! Spørg mig! Hmm. I modsætning til inde på Facebook vil jeg gerne vide, hvilke bøger som I mener, bør være på en top 10 over bedste eller mest betydningsfulde eller mest anbefalingsværdige bøger. Den kan skrives ind i en kommentar til dette indlæg; så har I hvert fald mulighed for det (:

Nu bør jeg snart gå mig en tur, da dette liv på internettet forstyrrer mine tanker. Jeg må lige mærke den friske luft, omgivelserne og søge inspiration til flere digte i fremtiden. Hav det godt derude!

26. december 2013 kl. 17:44

Tillæg:

Igen er jeg skuffet over, at folk ikke kan læse mine tanker, men jeg må efterhånden vænne mig til, at det ikke er muligt for dem. Jeg fik en besked om, at det var trivielt at lave en liste over de 10 mest betydningsfulde bøger og så kun nævne Strunges. Men for det første, så er de 10 bøger simpelthen de mest BETYDNINGSFULDE for mig, og for det andet har jeg lavet HELE TO FUCKING LISTER, hvor jeg mere “seriøst” svarer på udfordringen. Nu vil jeg ikke gå alt for meget amok her, men derimod citere mit eget svar til kommentaren, da jeg netop uddyber, hvorfor de bøger er på min liste:

Meningen var, at man meget, meget hurtigt skulle skrive de to mest betydningsfulde digtsamlinger ned, og så tænkte jeg på de 10 uden at tøve. Men det kan måske fremstå trivielt for andre, men for mig begynder alle strømninger fra hver af de digtsamlinger! Uden dem ville jeg ikke have kunnet manøvrere mig frem til andres forfatterskaber!

Livets Hastighed førte mig videre til Benny Andersen, Henrik Nordbrandt, Klaus Rifbjerg, F.P. Jac, Rolf Gjedsted, Henrik S. Holck,
Fremtidsminder til Charles Baudelaire, og via ham til Lautrémont, Rimbaud, imedens jeg stadig har nogle andre af de franske symbolister til gode.
Skrigerne førte mig direkte til Broby-Johansens digtsamling Blod fra 1922. Samt selvfølgelig til punkmusikken, som jeg ikke anede noget om i sin tid. Og via svinkeærinder til Georg Trakl, Paul Celan og Rainar Maria Rilke (den tyske åre!)
Vi Folder Drømmens Faner Ud pegede på surrealismen og dadaismen. Herfra tog jeg ud til André Breton, Tristan Tzara, Paul Eluard, Gustaf Munch-Petersen, , Hans Arp, Robert Desnos, Uffe Harder, Vicente Huidobro (dog ikke surrealisme, men tæt på). Bogen Aktuel Surrealisme er helt vild! Og en anden antologi fra 1940erne, jeg ikke lige kan huske navnet på.
Ud af Natten førte mig til Ole Sarvig, Søren Ulrik Thomsen, Pia Tafdrup, Joy Division,
Popsange førte mig helt og holdent til Jens August Schade
Nigger-bøgerne fik mig igen til Rimbaud og Lautrémont.
Væbnet med Vinger, Verdenssøn og Billedpistolen er i sig selv fremragende digtsamlinger, hvis poesi er værd at besøge igen og igen, men de har ikke nødvendigvis sendt mig ud i andres forfatterskab, men står så rigt for sig selv.

På den helt anden side, ville jeg ikke via Strunge havde nået frem til Bo Green Jensen, Morti Vizki, Merethe Torp, Bodil Nielsen, Tor Ulven, Terje Dragseth, Morten Nielsen, Tove Meyer, Tom Kristensen og en helvedes masse andre digtere og deres forfatterskaber, jeg ikke kan huske i hovedet lige nu.

Lad mig så spørge dig nu. Er de 10 digtsamlinger af Michael så ikke netop de mest betydningsfulde for mig, fordi de netop har peget mig videre ud i poesiens verden? Ville det ikke være løgn at pege på alle mulige andre, som jeg på ingen måde ville have haft kendskab til, hvis det ikke var de 10 andre?

Ellers se min egen første kommentar til denne tråd, hvor jeg kommer med to lister over vigtige bøger, for mig. En over danske digtsamlinger og en over udenlandske.

Over and out

I øvrigt synes jeg, det er lettere ærgerligt, at man ikke kan se det sjove i, at jeg har lavet en liste kun med Strunges bøger. Jeg grinede selv lidt over det, da jeg gik i gang, men jeg mener det jo samtidig alvorligt, hvilket jeg begrunder ovenfor. Desuden er det hovedpinefremkaldende, når folk ikke læser ALLE DE TRE LISTER, OG LÆGGER EN OG EN OG EN SAMMEN, men kun forholder sig til den første og beklager sig. Forhåbentlig har du, den læsende, læst hele vejen herned og vil først efterfølgende drage en konklusion af det samlede indlæg i stedet for at have læst mit første “copypaste” og draget konklusioner da. Man skal have det hele med!

Men nu må jeg også falde lidt til ro. Jeg føler mig lettere irriteret, og det har nok ikke noget med de satans lister at gøre. Det er noget andet som jeg ikke rigtig kan få øje på, og som jeg selv ikke kan se. Det må drive over med tiden, og så må jeg nu foretage mig et eller andet brugbart… Gå en tur og få noget frisk luft, ja, det er det eneste rigtige…

26. december 2013 kl. 19:17

Endnu et tillæg.

Jeg kom til at tænke over, og jeg burde nok have uddybet med det samme, hvorfor jeg havde lavet en liste med kun Strunges bøger, da folk jo netop ikke kan læse mine tænker. Det var min fejl, men jeg har fået rettet op på det. Man lærer jo også hele tiden noget nyt (:

Categories: Blog

Skriv et svar

%d bloggers like this: