Sløj & lidt om selvudgivelser

Jeg føler mig temmelig sløj. På den måde hvor man tager tusindvis af trøjer på, lægger sig under dynen, men stadigvæk fryser. Mit hoved værker, og jeg har hele tiden lyst til at sove. Men jeg må hellere være en anelse mere aktiv, selvom det sikkert bliver temmelig haltende.

Jeg har læst det her blogindlæg eller hvad man kan kalde det: http://lottegarbers.dk/problemet-med-selvudgivere/

Det var pudsigt nok at læse det igennem uden at komme op i det røde felt, for det skulle man vel tro, at jeg ville, da jeg efterhånden har lavet en del selvudgivelser, men hun skriver også selv hen imod slutningen, at der er nogen, der går uden for kritikken. Jeg ved ikke … Mine hæfter anser jeg ikke som kommercielle udgivelser, hvor jeg trykker 200 – 300 eksemplarer, prøver at få dem anmeldt i større og mindre dagblade, blogs mm. og hvor jeg for alvor forsøger at nå ud til en masse mennesker. De har i langt højere grad en eksperimenterende natur, hvor jeg afprøver forskellige udtryk fra gang til gang og ser, hvad der dukker op. Jeg er mest overrasket over, at nogen ønsker at følge med i, hvad jeg foretager mig, men på en måde ønsker jeg ikke, at oplaget af mine hæfter overstiger 25 eksemplarer, så indtil videre går det jo meget fint. Mit mål er stadigvæk at få udgivet en god digtsamling på et stort forlag, og disse hæfter er vigtige holdepladser på vejen, og jeg tror, at rejsen kommer til at vare laang tid endnu, men jeg er temmelig tålmodig omkring det. Det er noget andet, når folk udgiver deres egne digtsamlinger og tror, at de er geniale, og at de slet ikke kan forstå, hvorfor ingen ønsker at anmelde eller omtale dem. Det er langt mere problematisk. For dem. Men jeg må vel tale for mig selv, og mit mål er, som sagt, at nå videre ud af selvudgivelsescirklen, men det giver mening at befinde mig her lidt endnu. Jeg tror, at det er en stor fordel, at jeg anser disse hæfter som del af en udviklingsproces, og at hvert hæfte ikke er sublimt, men en anelse bedre end det foregående, hvorimod andre anser hver af deres udgivelser som 100% perfekte, og hvis de modtager kritik, kommer de smadderhurtigt ud i en forsvarsposition, hvilket på ingen måde er konstruktivt, hvis de ønsker at forbedre sig. Jeg ønsker at opnå mit fulde potentiale! Og for at forbedre mig må jeg også være villig til at tænke mig om, se flere muligheder i skriften, og være afslappet nok til at forbedre mig ganske stille og roligt – med tiden. Jeg har det udmærket med andres kritik, men det vigtigste er, hvad jeg selv anser som de vigtigste problematikker lige nu. F.eks. syntes jeg, at digtene var lige lidt for lange i Zeitgeist, der var for mange “fyldlinjer,” der ikke rigtig bidrog med noget, og dem gad jeg gerne skære ned på i mit nye hæfte. Og så kan det jo være, at jeg synes, at der er for mange korte eller “tætte” digte i det nye manuskript, hvilket så giver mig en ny retning efterfølgende. Men på et eller andet tidspunkt har jeg jo forhåbentlig afprøvet så mange forskellige udtryksformer, at jeg “behersker” dem i tilstrækkelig grad. Noget af det sjove ved at skrive digte er, at det er så ualmindeligt svært. Det er ikke let! Det kræver temmelig kreative løsninger, og svarene plejer sjældent at være særlig tydelige. Det er en hel videnskab at skrive poesi i, og jeg elsker udfordringerne!

Nå, så jeg vil altså lade folk være sure over, at en eller anden ikke kan lide selvudgivelser, og så vil jeg skrive videre på livet løs. Men nok først, når jeg bliver en anelse mere frisk i hovedet. Jeg håber ikke, at jeg er på vej ind i en længere sygdomsperiode, men på den anden side er det temmelig lang tid siden, at jeg for alvor har været syg, så måske kunne det være “sundt” at overgive mig til tegnefilm, sodavand og nutellamadder i et par uger, men på den anden side har jeg fundet en ret interessant indgangsvinkel til at skrive digte som jeg gerne gad udforske. Der er altid noget nyt at tage fat på og gå i gang med! Jeg er ekstatisk! Men også lidt sløj.. Jeg må hellere hvile mig lidt. Og så komme i gang igen!

God jul & snarlig vintersolhverv til jer alle sammen! 

16. december 2013 kl. 10:06

 

Categories: Blog

3 replies »

 1. Hej! Nettet finder alting! Synes, du skriver nuanceret i dit indlæg. Prøv at være med i New Pub – det er et godt sted at debattere det her – hvis du gider – sløj og alt muligt – måske vi alle sammen bare burde skrive noget mere litteratur 🙂

  • Jeg er overrasket over, at du fandt dette indlæg, men det må være fordi, at der går et link fra din blog og hertil (og omvendt).
   Jeg ønsker ikke at kaste mig ud i en debat om selvudgivelser, da jeg selv har et ret nøgternt forhold til, hvorfor jeg gør brug af dem. At jeg kan udvikle mig fra gang til gang, så jeg forhåbentlig på et tidspunkt rammer mit potentiale og kan komme videre. At andre laver selvudgivelser af andre grunde, er op til dem.
   Men jeg kan godt se, at det er værd at diskutere, da det er et meget aktuelt emne, men jeg klamrer mig nok mest til min egen opfattelse og lader andre gøre, hvad de har lyst til. Hvis jeg derimod var anmelder/redaktør/formand for forfatterforeningen, burde jeg nok have et andet synspunkt eller argument for at gå i ind i debatten. Men det er jeg ikke. Jeg skriver en masse, og det er fantastisk! Jeg håber bare, at alle hver især gør, hvad der er det bedste for dem (:

   • ja, du ved, hvordan blogs virker – lidt mere digitale, end jeg kan følge med 🙂 Og ved du hvad? jeg synes, det er den sværeste balance i mit liv – at være sammen med mine ord og så sammen med verdenen. Inden jul bliver det nok ordene, der vinder. Held og lykke med dine ord.

Skriv et svar

%d bloggers like this: