Om oplæsninger af andres digte i videoform (Efter at have lavet en video med Ole Sarvigs prosadigte fra Mangfoldighed)

Jeg hører David Bowies sang The Pretty Things Are Going To Hell fra albummet Hours… fra 1999.
Link til en medlytteoplevelse her.

For kort tid siden fuldførte jeg optagelsen af min oplæsning af uddrag fra Ole Sarvigs bog Mangfoldighed fra 1945. I dette øjeblik er videoen ved at blive lagt ud. Som regel plejer jeg at læse et digt to-tre gange for derefter at læse det højt for mig selv. Jeg synes, at der dukker nogle nye betydninger af visse ord og sætninger op, når der kommer en intonation på. Jeg kan ligesom mærke, at jeg selv pludselig lægger vægt på visse ord, og de “skubber” lidt de til andre, så de fremstår anderledes. Men jeg har ikke rigtig forsøgt mig med at læse op foran et rullende kamera, så jeg kan sikkert forbedre mig gevaldigt i fremtiden, men jeg synes, at resultatet er blevet fint nok.
Jeg gad meget gerne dele flere forfatterskaber med andre via Youtube, da det er med til at skabe et nyt fokus på de enkelte digtere. Der findes ikke nogen liste på nettet over, hvilke digtere man bør læse, hvor man skal starte og senere tage videre fra, og derfor kunne det være meget rart for andre, tænker jeg, hvis jeg præsenterer forskellige digte. I videoerne vil jeg dog ikke komme med deciderede introduktioner til Ole Sarvig f.eks. men ganske enkelt læse op og lade teksterne stå for sig selv. Jeg kunne nok godt finde på at lave mere præsenterende videoer, hvor tekstuddrag fungerer som eksempler på forskellige påstande/ideer, jeg har om den enkelte digters poesi. Men her i starten vil jeg mest koncentrere mig om at læse op, da det virker til at være det nemmeste. Ikke at jeg ønsker at være doven og nøjes med oplæsninger, men det nytter altså ikke noget, at jeg lægger en præsenterende video ud, hvor jeg ikke har den fjerneste forestilling om, hvad jeg synes om digteren, hvad jeg skal sige om forfatterskabet og ikke ved i hvilken retning videoen skal bevæge sig hen. Derfor er det nok bedst at vente lidt og lade ideerne komme til mig, ganske stille og uroligt.

Der findes digte, der måske ikke egner sig supergodt til oplæsning, da guldet i dem hentes ved flere læsninger. Der mangler “punchlines” og en umiddelbar forståelighed som den lyttende kan forholde sig til. Alligevel vil jeg prøve at læse lidt mere “lukkede/tætte” digte op, da de måske kan fungere på et andet plan. Jeg er ikke helt sikker på, om jeg bør “advare” seeren før oplæsningen, altså, at teksterne måske bør læses/lyttes op til flere gange, men det finder jeg jo nok ud af, når tiden kommer. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at der skabes mere fokus på fantastiske digtere, så hin enkelte ikke går glip af deres fantasiske poesi! Jeg påtager mig denne ydmyge opgave af at pege på andres litteratur, så man selv kan vurdere, om den er værd at genfinde på biblioteket eller måske i boghandleren. God poesi bliver ikke mindre af at blive delt!

Det er, som om jeg med disse oplæsningsvideoer har åbnet en dør til et fremmed og uudforsket landskab, men jeg har ikke tænkt mig at gå ud i det uden at have på fornemmelsen, hvor jeg vil hen. Desuden tror jeg ikke, at folk kan holde ud, hvis jeg lægger videoer ud alt for ofte, så jeg vil nok forholde mig temmelig afventende med at optage nyt. Men I skal vide, at jeg bestemt ønsker at lave flere af sådanne videoer, og at kvaliteten sikkert kan forbedres, men det kræver selvfølgelig også, at jeg eksperimenterer lidt med formen og prøver mig ad med forskellige tekster, oplæsningsmetoder og så videre. Forhåbentlig bliver videoerne superokay med tiden!

Tja. Det var vist ellers, hvad jeg havde at sige om det. Hav det månestrålende!

12. december 2013 kl. 16:46

 

 

Categories: Blog

Skriv et svar

%d bloggers like this: